UI vs UX: Dizajn, ktorý nahradí chaos poriadkom

Kvalitné produkty a lákavé ceny, no návštevníci aj tak z e-shopu húfne odchádzajú. V čom je chyba? V online prostredí máte menej ako 15 sekúnd na to, aby ste presvedčili návštevníka svojho webu, že mu poskytnete dôveryhodné informácie. Používateľská skúsenosť a používateľské rozhranie definujú, či uspejete alebo nie. Zistite, aké sú rozdiely v UI vs UX a zapracujte na dizajne, ktorý nielen dobre vyzerá, ale aj predáva.

UX a UI. Dve často spomínané a zamieňané skratky, ktoré sú neoddeliteľnou súčasťou vytvárania kvalitného web dizajnu.

Používateľské prostredie (User Interface – UI) je to, ako web stránka vyzerá a používateľský zážitok (User Experience – UX) vyjadruje, či všetko funguje, ako má.

Pár sekúnd trvá návštevníkovi webovej stránky, aby sa rozhodol, či na nej zostane.

UI – myslite namiesto zákazníkov

Dizajn používateľského prostredia sa zameriava na jednotlivé prvky na obrazovke, ktoré používateľ vidí. Patria sem tlačidlá, texty, obrázky či formuláre.

Cieľom UI návrhu je vizuálne sprevádzať používateľa na web stránke tak, aby nemusel rozmýšľať nad tým, aký bude jeho ďalší krok.

Vytvoriť kvalitný UI dizajn si vyžaduje množstvo praxe, cit pre detail a niekoľko výtvorov typu pokus-omyl. Snažte sa vytvoriť prostredie, ktoré je nielen pekné a pútavé, ale v používateľovi zanechá aj určitú emocionálnu odozvu. Výhodou dobre navrhnutého používateľského prostredia je udržanie pozornosti návštevníka.

Ako vytvoriť kvalitný UI dizajn?

Aby ste vytvorili lákavé používateľské prostredie, majte na pamäti niekoľko základných princípov.

  1. Jasne viditeľný stav: jednotlivé prvky by mali poskytovať používateľovi primeranú spätnú väzbu v primeranom čase (napríklad zmena farby a tlačidla po kliknutí).
  2. Prepojte systém so skutočným svetom: pri navrhovaní prostredia využívajte známe symboly a reč svojich zákazníkov (napríklad ikona lupy pri vyhľadávacom poli).
  3. Sloboda ovládania: poskytnite používateľom priestor na to, aby sa mohli vrátiť do predchádzajúceho kroku.
  4. Konzistentné riešenia: štandardizujte jednotlivé prvky naprieč celým webovým prostredím.
  5. Predchádzanie chybám: eliminujte možnosť vzniku chýb na web stránke. Ak sa chyby objavia, dostatočne používateľa o nich informujte.
  6. Estetický a minimalistický dizajn: udržujte jednoduché prostredie bez zbytočných, nepotrebných a mätúcich prvkov.

 

Najdôležitejšou časťou pri navrhovaní UI dizajnu je testovanie. Vždy sa snažte vyskúšať všetky možné kombinácie farieb, typov písma, rôzne otočenia, zarovnania či rozloženia. Experimentujte s návrhmi, aby ste dokázali prebudiť a udržať si pozornosť návštevníka čo najdlhšie.
Všetky UX a UI návrhy dizajnu pred spustením web stránky otestujte s reálnymi používateľmi.

UX – ponúknite zážitok

Stalo sa vám, že ste sa ocitli na web stránke a nedostali ste relevantnú odpoveď na otázku, ktorú ste hľadali? Alebo ste používali aplikáciu, ktorá nereagovala tak, ako ste očakávali? Ak áno, získali ste veľmi slabý používateľský zážitok a spomínané aplikácie či weby ste pravdepodobne už viac nenavštívili.

UX dizajn vytvára príjemné, zapamätateľné a zaujímavé zážitky s webovou stránkou, e-shopom či webovou aplikáciou.

Pri jeho vývoji si klaďte otázku: Ako viete pomôcť ľuďom, budúcim návštevníkom vašej web stránky, dosiahnuť ich ciele čo najjednoduchším možným spôsobom?

7 pravidiel strhujúceho UX dizajnu

  1. Definujte si cieľových zákazníkov a ich podnety na návštevu vášho webu.
  2. Pochopte ich potreby, očakávania a identifikujte ciele, ktoré chcú na stránke dosiahnuť.
  3. Navrhnite praktické príklady a analyzujte ich.
  4. Vytvorte mapy zákazníckych ciest.
  5. Nadizajnujte jasnú kostru projektu pomocou wireframov.
  6. UX dizajn testujte s reálnymi osobami.
  7. Analyzujte výsledky testovania, odstráňte chyby a implementujte všetky zmeny.
Nároky používateľov na webové stránky sa neustále menia. Kniha “Don´t make me think” popisuje, ako návštevníci premýšľajú v online prostredí.

Získajte dizajn, ktorý predáva

Ľudia nemajú radi zmätok v reálnom a ani v online svete. Milujú jednoduché postupy, minimum prekážok a čisté prostredie, v ktorom sa vedia ľahko orientovať. Ak nedoladíte UI a UX dizajn svojho e-shopu, prídete o množstvo zákazníkov. Neurobte túto chybu aj vy a obráťte sa na nás. Náš UX a UI designer vám pomôže navrhnúť čo najjasnejší a zároveň oku lahodiaci dizajn vášho nového webu.

Pridajte sa k našim spokojným klientom

Zvyknúť si na kvalitné výstupy, férové jednanie a dodržiavanie deadlinov je jednoduché. Ozvite sa nám, ak to chcete zažiť aj vy.

Mám záujem